Echtscheiding
De gevolgen van een echtscheiding grijpen diep in het leven van alle betrokkenen. Vaak ontstaat er een bittere strijd en een onoverkoombare kloof tussen mensen die ooit vol liefde aan een relatie begonnen. Dit geeft veel verdriet voor betrokkenen en eventuele kinderen.
Gelukkig ziet men steeds meer het belang in om door middel van (goed) overleg tot afspraken te komen, waardoor men verdere escalatie voorkomt. Belangrijke drijfveer is vaak ook het beperken van mogelijk hoog oplopende kosten.
Een belangrijk gespreksonderwerp bij echtscheidingsmediation is het opstellen van een ouderschapsplan waarbij de belangen van het kind centraal staan én waarin de ouders zichzelf herkennen in hun visie over opvoedings- en levenswaarden, in dat wat zij graag willen meegeven aan hun kind voor de toekomst.
Waarom mediation bij scheiding?
Het inzetten van mediation kan helpen de echtscheiding tot een goed einde te brengen. Kenmerkend voor mediation bij scheiding is dat de scheidingsmediator optreedt voor beide ouders én voor hun kind(eren). De mediator is behulpzaam om in overleg tot afspraken te komen over de gevolgen van scheiding voor hun kind(eren) en voor henzelf. Deze hulp gaat over omgang en ouderschapsplan, (kinder- en partner)alimentatie, boedelverdeling en vooral ook over de sociale gevolgen voor het hele gezin (familie, vrienden, school, werk, wonen etc.). Alle belangen worden even goed en zorgvuldig besproken. Een goed verlopen scheidingsbemiddeling kan veel tijd en onnodige emotionele schade voorkomen en biedt de mogelijkheid om op een redelijke en verantwoorde wijze uit elkaar te gaan.
Uw voorbereiding voor een scheiding
Steeds vaker ontstaat de behoefte om meer te weten over de regelzaken rondom een scheiding en de effecten hiervan op het persoonlijk leven en het gezin. Approach kan met u de zaken rondom een scheiding op een rij zetten, zodat u beter voorbereid bent op het scheidingsproces zelf, de wet- en regelgeving, over alimentatie en het ouderschapsplan, maar ook over de keuzes die u zelf kunt en mag maken.
Hoe werkt mediation bij echtscheiding
Als u overweegt te kiezen voor mediation bij (echt)scheiding, kunt u een eerste (kostenloze) oriënterende afspraak maken. Zo’n oriënterend gesprek kan eventueel ook telefonisch. Tijdens dit gesprek wordt de gang van zaken tijdens de mediation toegelicht. Daarna kunt u beiden besluiten tot de start van het mediationtraject. Het komt nogal eens voor dat één van de partners al een fase verder is in de verwerking en besluitvorming tot de scheiding. Dan heeft de andere partner soms meer tijd nodig. Approach biedt dan de mogelijkheid om eerst tot afzonderlijke oriënterende gesprekken te komen om met u te bespreken wat mediation voor u en de andere ouder kan betekenen.
Wat komt aan de orde tijdens de mediation
- de scheiding zelf;
- in het geval u kind(eren) heeft de omgangsregeling en het ouderschapsplan voor de verdeling van zorg en opvoeding;
- afspraken over de sociale contacten met anderen;
- afspraken over de woning, verdeling van de boedel;
- financiën in het algemeen;
- alimentatie ten behoeve van kinderen en /of ouder;
Echtscheidingsconvenant
Nadat alle kwesties voor beiden partners naar tevredenheid zijn geregeld, worden de afspraken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Soms worden er onderdelen van het echtscheidingsconvenant uitgewerkt door een advocaat of financieel deskundige met wie Approach samenwerkt. Vervolgens wordt het verzoek tot echtscheiding formeel ingediend bij het kantongerecht.
Mediation na de scheiding
Het kan zijn dat u gescheiden bent en behoefte hebt om een aantal aspecten van het eerder opgesteld ouderschapsplan opnieuw te bespreken en vast te willen leggen. Bijvoorbeeld omdat de bij de scheiding gemaakte afspraken niet goed werken. Dit komt regelmatig voor en het behoort tot de mogelijkheden om samen met uw ex-partner nieuwe wijzigingen of wensen te bespreken; immers ieder fase heeft zo’n zijn eigen dynamiek voor u en voor uw kinderen met name op het terrein van de omgangsregeling (bijvoorbeeld bij verhuizing) en opvoeding.