Scheiden op latere leeftijd - Approachmt

In 2015 liepen 800 van die huwelijken op de klippen, tien jaar eerder lag dat aantal nog op 370. ‘Daarbij moet wel aangetekend worden dat er vandaag de dag ook meer stellen zijn die zo lang getrouwd zijn’, zegt Dick ter Steege van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een verklaring voor de stijging heeft het CBS niet.

Uit onderzoek blijkt verder dat het percentage scheidingen van mensen die al lang getrouwd zijn, denk aan 25, 30, 40 jaar, toeneemt. De oorzaak daarvan kan in verschillende richtingen worden gezocht, zoals toegenomen levensverwachting, minder economische afhankelijkheid etc.

Een echtscheiding in een dergelijke situatie brengt andere vragen en problemen met zich mee dan wanneer het bijvoorbeeld gaat om een scheiding in een jong gezin. Er hoeven geen afspraken te worden gemaakt over bezoekregeling of co-ouderschap, dat is waar. Maar na een zo lange periode heeft de scheiding een misschien nog wel grotere impact. Ook volwassen kinderen willen dat hun ouders samen zijn. Misschien zijn er kleinkinderen. De schoonfamilie waar iemand al lang deel van uitmaakt.

Juist dan is het belangrijk om er samen uit te komen. Goede afspraken te maken over de toekomst. Hoe denk je om te gaan met verjaardagen van kinderen en kleinkinderen? Het is voor kinderen buitengewoon onaangenaam om op feestjes “het verkeer te moeten regelen” om dat de ouders elkaar niet willen ontmoeten.

Natuurlijk moeten er ook over het financiële en zakelijke deel goede afspraken gemaakt worden, maar het sociale-familiegedeelte behoeft minstens zoveel aandacht.

Approach begeleidt u om op een goede manier van partners ex-partners te worden én toch samen ouders (of grootouders) te blijven. Vanuit eigen praktijkervaring betreffende dit onderwerp heb ik meegeschreven aan het boek “Kleinkind onbereikbaar” (auteur Cornelie van Well ISBN 978-90-77024-31-7), verhalen over verbroken relaties tussen grootouders, ouders en kleinkinderen.