Wie aan mediation denkt, denkt bijna altijd aan echtscheidingen en zakelijke conflicten. Maar mediation kan bij veel meer ‘zaken’ worden ingezet. Denk aan vertrouwen in samenwerkingsrelaties, familieomstandigheden (bijvoorbeeld bij een overlijden) en intimidatie op de werkvloer.

Conflicten binnen een team
Overal waar wordt samen gewerkt is vertrouwen nodig, maar hoe vaak gebeurt het niet dat er vanuit wantrouwen wordt gedacht of gehandeld? ‘Krijg ik wel alle nodige informatie te horen?’ of ‘waarom weet ik nooit wat er speelt op de werkvloer?’ Soms ontstaan er onwerkbare situaties terwijl er eigenlijk iets anders aan de hand is. Vaak wordt er namelijk vanuit angst gehandeld. Onzekerheid over de positie op de werkvloer of onduidelijkheid over de functie kunnen zorgen voor een verstoorde werkrelatie. Mediation kan ook bij dit soort ‘onduidelijkheden’ worden ingezet.

Intimidatie op de werkvoer
Een op de zes werknemers heeft last van ongewenst gedrag op het werk, zoals (seksuele) intimidatie en pesten op de werkvloer. En dat is niet zonder gevolgen. Werknemers gaan hierdoor slecht presteren, worden ziek of vallen hierdoor uit. In combinatie met hoge werkdruk is ongewenst gedrag zelfs beroepsziekte nummer één. Ongewenst gedrag gaat vooral over intimidatie, pesten en uitsluiting. Werkgevers zijn volgens Arbowetgeving verplicht om een veilige werkomgeving te creëren voor hun medewerkers. En dus ook beleid waar werknemers op terug kunnen vallen als ze gepest of geïntimideerd worden door collega’s of leidinggevenden. Zo’n beleidsmaatregel zou mediation kunnen zijn.

Onenigheid in de familie
In veel families komen ze voor; kleine of grote conflicten. Soms worden deze zonder problemen opgelost, maar regelmatig leidt het tot een breuk in de familie. Denk ook aan andere familieomstandigheden zoals een overlijden in een familie. Dan komt er vaak helemaal veel af op de familie. Op het moment dat er beslissingen genomen moeten worden gaat het regelmatig mis. Eigen belangen gaan boven het familiebelang en vaak wordt ook de wens van de overledene niet meer gezien. Mediation kan hierbij helpen. Een goede communicatie, openheid, flexibiliteit; het zijn zomaar wat factoren die kunnen helpen om tot oplossingen te komen. Zo plaatste de Stedendriehoek een artikel over conflicten en samenwerking, gebaseerd op mijn blogs. Misschien een tip voor u, wanneer u in een conflict terechtkomt? 

http://www.stedendriehoek.net/issuu/list.